Weblog over webdesign, SEO, CSS en meer

Etische of on-etische zoekmachine optimalisatie lijkt een discussie zonder eind te zijn. Een actie die de ene zoekmachine specialist absoluut etisch vind, zal door een andere direct als valsspelen worden bestempeld. De vaagheid van de richtlijnen die gegeven worden door zoekmachines als Google draagt helaas ook niet bij aan deze discussie. Op sommige punten zijn de zoekmachines echter bijzonder duidelijk en verborgen links is er daar één van. Informatie over deze kwestie wordt gegeven door zowel de richtlijnen van Google als het persoonlijke blog van Matt Cutts (hoofd van de afdeling spam bij Google): verborgen tekst en links zijn niet toegestaan.

Waldo

Foto credits: gabemac

Waarom zou ik verborgen tekst en links willen vinden?

Er kunnen een aantal redenen zin waarom je verborgen links of tekst op een website zou willen vinden:

 • Je wilt je eigen website onderzoeken voor (onbedoelde) verborgen links of tekst
 • Je wilt de website van een prospect screenen op illegale activiteiten
 • Je wilt een concurrent aangeven voor illegale tactieken
 • Je wilt uitvinden of je eigen (illegale) verborgen tekst en links gevonden kunnen worden door zoekmachines of concurrenten

Welke tools heb ik nodig om verborgen tekst of links te vinden?

Je kunt een verscheidenheid aan methoden gebruiken om verborgen tekst en links te vinden. De eenvoudigste hiervan is 'ctrl-a' (alles selecteren) in te typen op een website en te kijken of er links of tekst oplichten die dat eerder nog niet deden. Helaas werkt deze tactiek alleen voor tekst en links die zijn verborgen met het oudste truukje uit de doos: tekst of links dezelfde kleur maken als de achtergrond waar ze op staan. Omdat de tactieken die gebruikt worden om links en tekst te verbergen zijn verbeterd, moet onze toolset dat ook.

Hierom zal ik jullie een krachtige combinatie van tools presenteren die gebruikt kunnen worden in een zoektocht naar verborgen tekst en links: Firefox en de Web Developer Toolbar. Door gebruik te maken van deze combinatie kunnen we een website in real-time analyseren.

Zo veel opties, zo weinig tijd

De web developer toolbar komt standaard met ver over de 100 verschillende instellingen welke ook nog combinatie gebruikt kunnen worden. Om je de moeite te besparen om al deze knoppen te hoeven inklikken, heb ik dat voor je gedaan! Hier onder vind je een overzicht van de 10 beste manieren om verborgen links en tekst zichtbaar te maken met de web developer toolbar.

 • Disable > Javascript > All Javascript
 • Disable > Page Colors
 • CSS > Disable Styles > All Styles
 • Images > Disable images > All Images
 • Images > Display Alt Attributes
 • Images > Hide Background Images
 • Information > Display > Link Details
 • Information > View Link Information
 • Information > Display Topographic Information
 • Outline > Outline Links > Outline External Links

Na sommige (of alle) van deze bovenstaande opties gebruikt te hebben, is de website die je bekijkt verminkt tot een niveau waarop deze niet meer herkenbaar is. Gelukkig geeft de toolbar ons een handig 'Reset Page' knop, welke gevonden kan worden onder 'Options'. Na deze knop ingeklikt te hebben zal de website zijn originele looks weer terug krijgen.

Theo van der Zee
Geschreven door Theo van der Zee

Een specialist op het gebied van zoekmachines. Theo gebruikt kennis uit de psychologie en marketing om er voor te zorgen dat een website de juiste boodschap communiceert naar de doelgroep toe. Ook zorgt hij er voor dat websites goed vindbaar zijn in Google.